i2CAT participa en l’estrena de cobertura 5G al centre tècnic Applus+ IDIADA, convertint-se en la instal·lació més important d’Europa per a fer proves de mobilitat connectada

03/03/2022

La Fundació i2CAT, Applus+ IDIADA, Mobile World Capital Barcelona, i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya han anunciat aquest matí en l’estand de MWCapital del Mobile World Congress Barcelona la disponibilitat d’una xarxa privada 5G en el seu centre tècnic de Santa Oliva (Tarragona). Applus+ IDIADA, empresa global que presta serveis de disseny, enginyeria, assaig i homologació de vehicles per a la indústria de l’automòbil, va adjudicar a Orange i Ericsson el desenvolupament d’una xarxa privada mòbil – amb tecnologies 2G, 3G, 4G i 5G –  que permetés realitzar proves de desenvolupament i validació de tecnologies de conducció connectada i autònoma, i experimentar amb el funcionament de serveis i aplicacions sota diverses condicions de xarxa, en un entorn segur i confidencial.

El centre tècnic Applus+ IDIADA, té una superfície de 370 hectàrees i disposa de diferents pistes i laboratoris que permetin assajar el comportament dels vehicles i components en diferents condicions. Actualment Applus+ IDIADA està ampliant les seves pistes amb la construcció de diferents circuits especialment dissenyats per a l’assaig de vehicles autònoms i connectats que recreen diferents entorns de conducció des d’escenaris urbans a conducció en autopista. Applus+ IDIADA té la capacitat de posar a disposició de la indústria de l’automòbil un gran ventall de possibilitats en matèria de connectivitat IoT (Internet of Things), cotxes autònoms i vehicles connectats.

Aquest projecte compta amb la participació d’i2CAT, que aportarà el coneixement tècnic i l’experiència en tecnologies, serveis i aplicacions 5G. El Dr. Sergi Figuerola, CTIO de la Fundació i2CAT i CTO de 5G Barcelona afirma que “El centre tècnic Applus+ Idiada permetrà validar la tecnología 5G aplicada a l’àmbit de la mobilitat en un entorn de proves confiable i equipat amb la connectivitat requerida per aquest tipus d’activitats experimentals avançades. La col·laboració amb Ericsson i Orange, oferint l’equipament de comunicacions i l’accés a l’espectre radioelèctric necessari, fent d’aquest un laboratori 100% operacional que complementa molt bé els laboratoris 5G que ja formen part de 5G Barcelona. La participació directa d’i2CAT en aquest hub digital 5G, oferint serveis de suport a la tecnologia i innovació en aquest àmbit del 5G i la mobilitat, permetrà dur a terme proves de concepte en entorns molt propers a escenaris reals per a poder convertir-se en un autèntic lab de 5G obert a l’ecosistema de 5G Barcelona”

En paraules de David Ferrer, secretari de Polítiques Digitals i Territori, que dóna suport a la iniciativa en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya, “la posada en marxa d’aquest laboratori 5G per a vehicles autònoms i connectat és un gran avenç per a l’impuls de la transformació digital d’un sector estratègic per a Catalunya com el de l’automoció i, al mateix temps, ens ajudarà a potenciar el hub digital català generant noves idees de negoci, serveis digitals i empreses vinculades a tecnologies de futur com la 5G”.

Una xarxa personalitzable amb totes les tecnologies de ràdio 

Un dels principals valors afegits del projecte sobre altres entorns de prova estreba en tenir totes les tecnologies de ràdio en un mateix lloc, en un entorn controlat i amb l’opció d’una personalització avançada i reproduïble de la xarxa.

Això ho fa possible la generació d’un major nombre d’escenaris i casos d’ús per als nous desenvolupaments de cotxes autònoms i connectats. Així mateix, permet la ràpida identificació i, per tant, la immediata correcció i assaig de les solucions per als problemes que puguin sorgir en les comunicacions mòbils en condicions reals de conducció. Aquestes noves capacitats facilitaran a la indústria de l’automòbil un entorn real i completament segur per a testejar els serveis de connectivitat dels vehicles d’última generació que sortiran al mercat en els pròxims anys. Tot això, amb la possibilitat de posar en pràctica gran varietat d’assajos: des d’aquells de connectivitat bàsica, prestacions, telemàtica o infotainment del present fins a proves dels futurs cotxes autònoms.