A i2CAT celebrem 20 anys com a referent en tecnologies digitals a Catalunya i Europa

16/02/2024

Ahir vam celebrar vint anys com a centre referent en tecnologies digitals a Catalunya i Europa amb un acte a la Casa Llotja de Mar de Barcelona presidit per la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons. A l’acte, que va reunir al voltant de 300 persones de l’àmbit de la innovació, la recerca i el sector TIC,  van assistir-hi també el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp, la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, entre altres autoritats.

L’esdeveniment va fer un repàs de les fites més destacades d’aquests vint anys, com ara la creació de la xarxa Teleictus, la iniciativa ‘El metge a casa’ o el desplegament de la primera retransmissió d’una òpera en 4K al Liceu. 

En el transcurs de l’acte, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp, va donar a conèixer els objectius de la transformació digital de la Generalitat de Catalunya amb i2CAT. La Generalitat destinarà 12,7 milions d’euros pel període 2024-2027 a la Fundació d’acord amb l’estratègia europea 2030 Digital Compass per avançar en la transformació digital de Catalunya. L’objectiu és reduir la bretxa digital al territori i garantir la inclusió social. Per primera vegada el Departament de Recerca i Universitats s’ha incorporat al Contracte Programa d’i2CAT. En la seva intervenció, el director general de Recerca, Sr. Joan Gómez-Pallarès, va explicar quin és el posicionament d’i2CAT dins l’ecosistema de recerca de Catalunya.

Catalunya és actualment la cinquena regió mes digitalitzada d’Europa, segons l’índex DESI Catalunya 2022, amb un 63,96%, gairebé 12 punts superior a la mitjana de la Unió Europea i 1,6 punts per damunt del 2021. No obstant això, la digitalització del món rural és encara un repte. El contracte programa aposta per fer arribar la digitalització arreu de Catalunya i reduir l’escletxa digital urbana-rural.

Una cop finalitzada la intervenció de Realp, el nou director d’i2CAT nomenat recentment, el Dr. Sergi Figuerola, va presentar el nou pla estratègic del centre, que té per objectiu principal consolidar i2CAT com el centre de recerca digital de Catalunya i maximitzar l’impacte de la seva recerca en els sectors productius, en l’administració i en la ciutadania. En aquest sentit, i2CAT proposa fer front a la despoblació de zones rurals amb el desplegament d’infraestructures digitals que permetin teletreballar des de qualsevol punt, crear sistemes d’assistència i monitorització remota de pacients davant l’envelliment de la població o l’aplicació de la intel·ligència artificial (IA) per a la gestió eficient dels recursos naturals. L’automatització dels processos en les indústries, la transformació digital de l’administració o el desenvolupament de tecnologies immersives són altres objectius d’i2CAT. 

En la seva intervenció, Figuerola també va explicar l’evolució i obertura de les vuit àrees de recerca que, avui dia, integren el centre, centrades en àmbits de recerca diversos com ara el de la Internet sense fils, xarxes de software, Internet de les Coses (IoT), Intel·ligència Artificial (IA) distribuïda, realitat virtual i ampliada, Ciberseguretat & Blockchain, comunicacions espacials (NewSpace) i sistemes impulsats per IA. Durant vint setmanes a les nostres xarxes hem gaudit d’una campanya on, amb vint paraules clau, hem reflectit els conceptes i valors del nostre centre, i es va mostrar el vídeo recopilatori de totes aquestes a les persones assistents. 

Durant l’esdeveniment, es van entregar reconeixements als dos ex directors del centre Sebastià Sallent (2003-2014) i Josep Paradells (2014-2024) per la seva contribució al creixement i posicionament d’i2CAT des dels seus inicis. També va estar reconegut el doctor Artur Serra, actual director adjunt del centre, i s’ha fet un homenatge pòstum al Sr. Carles Salvadó, expresident de la Fundació puntCAT, vocal i secretari del Patronat i vicepresident de la Comissió Delegada, que va morir de manera prematura recentment. 

L’acte va finalitzar amb el parlament de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, també presidenta del Patronat d’i2CAT. Durant la seva intervenció, va destacar el paper cabdal d’i2CAT en la transformació digital de Catalunya, aconseguint fites remarcables com la d’haver situat a Catalunya en el cinquè lloc del rànquing com a país digitalment més avançat dins la UE. També va insistir en la importància de treballar de forma coordinada per tal de fer front als reptes que plantegen les noves tecnologies disruptives, com per exemple, l’ús exponencial de la intel·ligència artificial. Així mateix, va refermar el compromís del Govern per donar un nou impuls a la recerca i a la innovació digital, per això destinaran 12,7M€ en el període 2024-2027 a través del contracte programa a la Fundació i2CAT per continuar transformant el país d’acord amb l’estratègia europea 2030 Digital Compass.

Durant dues dècades, la Fundació ha esdevingut un actor de relleu dins l’ecosistema europeu de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades. Des de l’any 2006, el centre ha participat en un centenar de projectes de recerca a escala europea i ha aconseguit captar més de 36 milions d’euros en fons de la Comissió Europea. Avui dia, i2CAT és la tercera entitat de Catalunya que més fons atrau de la Comissió en convocatòries TIC dins dels programes de recerca i innovació H2020 i Horizon Europe

Gràcies al lideratge europeu, i2CAT ha pogut traslladar el seu coneixement al teixit empresarial i social de Catalunya, col·laborant amb empreses del sector públic i privat i impulsant iniciatives d’empoderament digital de la ciutadania, com ara, els Col·laboratoris o les Àrees Digitals. 

Al llarg del 2024, a i2CAT tenim prevista l’obertura de cinc laboratoris per a la recerca de les tecnologies 5G i 6G que seran finançats amb 10 milions d’euros del programa UNICO Infraestructuras que promou, també, el Govern d’Espanya dins el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb fons NextGenerationEU. Aquests laboratoris estaran repartits pel territori català, incloent-hi el Campus Nord de la UPC a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Vilanova i la Geltrú i Móra la Nova i permetran experimentar en diversos àmbits de les tecnologies 5G avançada i 6G, com ara, arquitectures i tecnologies habilitadores del 6G, xarxes d’accés radio obertes, mobilitat autònoma i connectada, xarxes no terrestres i criptografia quàntica.

A i2CAT treballem en altres projectes pioners per avançar en sistemes de telecomunicacions basats en l’ús de nanosatèl·lits, en solucions tecnològiques orientades a la indústria 4.0 o en el desplegament de nous serveis basats en sistemes de Realitat Ampliada. D’altra banda, continuarem treballant aquest any, de la mà de la Generalitat de Catalunya, en el ‘Cicle DonaTIC’, una iniciativa que busca generar una xarxa de dones professionals de l’àmbit TIC perquè es doni major visibilitat al seu rol en aquest sector. 

Aquí podeu consultat la landing page sobre els nostres vint anys!