S’han presentat els resultats del primer cas d’ús obtinguts pel primer nanosatèl·lit que el Govern va posar en òrbita, que es va llançar fa un any en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya impulsada pel Govern de Catalunya on i2CAT participa

03/02/2022

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va presidir ahir la presentació dels resultats del primer cas d’ús en entorn real obtinguts per l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit que el Govern va posar en òrbita el març de 2021 en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, amb la missió de desplegar serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT) per permetre la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori català.

Durant la presentació, que ha comptat també amb les intervencions de Jaume Massó, director de l’ICGC; Ignasi Ribas, director de l’IEEC; el Dr. Sergi Figuerola, CTIO d’i2CAT; i Jaume Sanpera, CEO i cofundador de Sateliot, s’ha fet balanç del primer any de l’Enxaneta a l’espai, s’ha explicat el cas d’ús que fa al Pallars Jussà per mesurar diferents paràmetres físics del sòl, i s’han avançat les pròximes proves pilot lligades a la missió de l’Enxaneta que es duran a terme.

L’Enxaneta, un any en òrbita

El 22 de març de 2021 es va realitzar amb èxit el llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya, l’Enxaneta, a bord d’un coet Soyuz 2. L’objectiu d’aquesta primera missió espacial era desplegar serveis de connectivitat global d’IoT per permetre la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori català, especialment en zones que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals. Des d’aleshores i al llarg del 2021, s’han estat realitzant proves de calibratge i posada en marxa dels sistemes embarcats a l’Enxaneta i, en paral·lel, s’ha estat treballant, en col·laboració amb els principals actors de l’Estratègia NewSpace, en la definició de casos d’ús de dades proporcionades pel nanosatèl·lit i en la implementació el primer, que s’ha presentat avui.

L’ICGC disposa d’una xarxa d’estacions de mesura de paràmetres físics del sòl que registren contínuament dades de temperatura i humitat del sòl on s’ubica cada estació i de paràmetres ambientals com ara pluviometria, temperatura i humitat relativa de l’aire, així com de la radiació solar. Els principals elements que formen una estació d’aquest tipus són 4 sensors multi-paramètrics soterrats a 5, 20, 50 i 100cm de profunditat.

El projecte va començar a la Conca de Tremp en terrenys de cultiu de vinya i s’ha estès a altres conreus d’aquest tipus al Pirineu i Prepirineu, atès que el canvi climàtic està obligant a moure les vinyes a cotes més altes. Això implica ubicar les estacions en indrets on l’orografia del terreny és més complicada i, per tant, on també és més difícil trobar cobertura de xarxes terrestres de telefonia mòbil. És aquí on la cobertura aportada des de l’Enxaneta és clau per poder instal·lar aquestes estacions i posar-les en funcionament.

La finalitat d’aquesta xarxa d’estacions és analitzar com varien els paràmetres físics del sòl al llarg dels anys i poder utilitzar les dades per determinar el règim climàtic dels sòls; establir relacions entre les dades climàtiques i la humitat dels sòls per donar suport als agricultors; o per a estudis mediambientals sobre canvi climàtic i estudis hidrològics.

Les dades dels sensors són enviades a l’Enxaneta per mitjà de dispositius de connexió satel·litària dissenyats per la Fundació i2CAT, que també ha contribuït, juntament amb Sateliot i Alén Space, en la implantació dels protocols de comunicació entre sensors i nanosatèl·lit. Aquests mòdems permeten l’enviament a l’Enxaneta de dades provinents de sensors com els de l’ICGC.

Amb l’objectiu de demostrar que la connexió d’aquests mòdems amb l’Enxaneta és possible i poder comparar les dades rebudes des de l’Enxaneta amb les dades rebudes a través de la connexió habitual per 4G, el primer mòdem s’ha instal·lat al Camí de Nerets, a Tremp, i s’hi estan rebent dades des de desembre. A partir d’avui, les dades obtingudes gràcies a l’Enxaneta es podran consultar públicament a través d’un visor web que proporciona l’ICGC. Posteriorment, s’analitzaran noves ubicacions, especialment en llocs sense cobertura, per anar ampliant les estacions connectades a través de l’Enxaneta.

Aquest és el primer cas d’ús, però properament se’n duran a terme de nous que ja s’estan treballant amb el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i altres departaments com el d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el d’Interior, i que s’aniran desplegant al llarg d’aquest 2022. Aquests nous casos d’ús s’aplicaran a diversos àmbits com ara l’agrícola i el ramader, el forestal i climàtic, les emergències, la seguretat viària i la gestió territorial.