A través de la realització de sessions de disseminació, workshops i projectes pilot, l’Àrea 5G Alt Pirineu permetrà dotar a les empreses en coneixements sobre com la tecnologia 5G pot transformar la seva gestió i el seu model de negoci per ser més eficients i generar nous ingressos. A més, disposar d’aquesta Àrea 5G facilita que el territori pugui ser un espai de proves per a futurs projectes d’innovació. De fet, es pretén també fer monitoratge de les oportunitats de finançament competitiu relacionades amb els reptes i capacitats dels territoris i entitats de les diferents Àrees.

Les àrees de coneixement on se centra la generació de casos d’ús de 5G estan relacionades amb els motors econòmics del territori: el sector de l’agricultura i la ramaderia, petits productors de muntanya, la cultura, el turisme, els esports en el medi natural, l’economia circular i la transició ecològica. En la fase inicial de l’Àrea es preveu disposar d’un espai de cobertura indoor 5G NSA a la seu del CETAP (Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu), al Centre Cultural de les Monges (la Seu d’Urgell).

A la sessió de presentació va participar Rosa Paradell, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic d’i2CAT,  remarcant que l’arrencada de l’Àrea 5G d’Alt Pirineu “ajudarà al desenvolupament de l’activitat econòmica local i a la millora de la prestació de serveis a través de la innovació en els àmbits de la mobilitat, l’accés a la salut, l’educació i el petit comerç de proximitat amb la tecnologia 5G”.

Aquest projecte se suma a les Àrees 5G Terres de l’Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central i Girona, presentades en els darrers mesos, i que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d’altres.

La voluntat de les Àrees 5G és potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia. Tenen com a objectiu millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promoure casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentar una economia digital més enllà de les zones urbanes. Amb això, esdevindran estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci. A més, també són una eina per fomentar el repoblament d’aquestes zones, generant l’arrelament de talent digital per donar resposta a la transformació digital del territori.

Recentment, es va presentar la pàgina web dedicada al projecte de les Àrees 5G.

Font original: Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori