L’onzena edició de l’SmartCatalonia Challenge proposa quatre reptes per millorar la gestió i els serveis dels museus de Catalunya

06/04/2022

La Fundació i2CAT i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori van presentar ahir l’onzena edició de l’SmartCatalonia Challenge. Aquesta nova edició se centra en la transformació digital dels museus de Catalunya per millorar i optimitzar, mitjançant la tecnologia, diversos serveis que ofereixen als visitants, la visibilitat d’aquestes infraestructures culturals com a entitats amb valor públic i social o l’accés a continguts i tractament i explotació de les dades que generen. Per aquest motiu, es va comptar amb la col·laboració de les direccions generals d’Innovació i Cultura Digital i de Patrimoni Cultural, ambdues pertanyents al Departament de Cultura.

La presentació va comptar amb les intervencions de Dani Marco, director d’Innovació i Economia Digital, i Marisol López, directora general d’Innovació i Cultura Digital. Els reptes van ser presentats per Jordi Ribas, responsable d’Acció Cultural al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM); Oscar González, cap de l’Àrea de Conservacions al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC); Carme Comas, responsable de Comunicació, Públics i Acció comunitària al Museu d’Art Medieval de Vic (MEV); i Iolanda Puigdevall, tècnica de difusió al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries:

  • Repte 1: Millorar l’experiència de la visita als museus perquè estigui centrada en l’usuari. L’objectiu d’aquest repte és millorar l’experiència i la participació dels usuaris als museus a partir de solucions innovadores que facilitin la interacció entre les exposicions i els visitants i/o que siguin capaces de personalitzar la visita al perfil concret de l’usuari.

repte 1

  • Repte 2: Promoure la digitalització i l’accés als continguts dels museus. L’objectiu d’aquest repte és millorar la digitalització, compartició, consulta i accés a les col·leccions entre museus i/o amb els usuaris, amb solucions que facilitin la digitalització del patrimoni cultural català, en possibilitin la compartició i la interoperabilitat i permetin l’accés a aquest patrimoni.

repte 2 museus

  • Repte 3: Augmentar la visibilitat del valor públic i social dels museus. L’objectiu d’aquest repte és millorar la visibilitat dels museus catalans entre la ciutadania i les entitats socials per despertar-ne l’interès i fomentar noves col·laboracions, tot incrementant la presència en línia, mediàtica i/o social dels museus catalans.

repte 3

  • Repte 4: Impulsar el coneixement i el desenvolupament dels públics dels museus. En aquest repte, es busca harmonitzar i definir el sistema de gestió de públics per a una recollida, explotació i avaluació de dades efectiva, amb solucions que permetin la recollida automatitzada de dades de públics i que facilitin l’explotació d’aquestes dades i un millor coneixement qualitatiu dels públics.

repte 4 museus

Si tens una solució innovadora que doni resposta a un o més dels reptes proposats, inscriu-te abans de l’15 de juliol a la pàgina web del concurs.Un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran en directe a la final prevista per a finals de setembre. Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 20.000 € (15.000, 3.000 i 2.000 € respectivament), i la solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot.