El centre de recerca i2CAT celebra el seus 20 anys com un referent en tecnologies digitals a Catalunya i Europa

26/01/2024

El Dr. Sergi Figuerola, director de la Fundació i2CAT, ha presentat el nou pla estratègic de l’entitat en un acte celebrat a l’espai Movistar de Barcelona el divendres 26 de gener. Aquest pla te té per objectiu principal consolidar i2CAT com el centre de recerca digital de Catalunya i maximitzar l’impacte de la seva recerca en els sectors productius, en l’administració i en la ciutadania. En aquest sentit, el centre proposa fer front a la despoblació de zones rurals amb el desplegament d’infraestructures digitals que permetin teletreballar des de qualsevol punt, crear sistemes d’assistència i monitorització remota de pacients davant l’envelliment de la població o l’aplicació de la intel·ligència artificial (IA) per a la gestió eficient dels recursos naturals. L’automatització dels processos en les indústries, la transformació digital de l’administració o el desenvolupament de tecnologies immersives són altres objectius d’i2CAT. 

En la seva intervenció, Figuerola també ha explicat l’evolució i obertura de les vuit àrees de recerca que, avui dia, integren el centre, centrades en àmbits de recerca diversos com ara el de la Internet sense fils, xarxes de software, Internet de les Coses (IoT), Intel·ligència Artificial (IA) distribuïda, realitat virtual i ampliada, Ciberseguretat & Blockchain, comunicacions espacials (NewSpace) i sistemes impulsats per IA. 

Actor de relleu en l’ecosistema de recerca europeu

Durant aquestes dues dècades, la Fundació ha esdevingut un actor de relleu dins l’ecosistema europeu de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades. Des de l’any 2006, el centre ha participat en un centenar de projectes de recerca a escala europea i ha aconseguit captar més de 36 milions d’euros en fons de la Comissió Europea. Avui dia, i2CAT és la tercera entitat de Catalunya que més fons atrau de la Comissió en convocatòries TIC dins dels programes de recerca i innovació H2020 i Horizon Europe

Aquest bon posicionament en l’ecosistema de recerca europeu s’ha reforçat recentment gràcies a la participació de la Fundació i2CAT en el programa europeu 6G Smart Networks and Services (SNS) Joint Undertaking (JU), finançat amb fons Horizon Europe i orientat a dissenyar tecnologies per a la pròxima generació de xarxes mòbils 6G. A més a més, des de fa un any, i2CAT ocupa un dels 16 seients de la Junta rectora de la 6G Smart Networks and Services Industry Association (6G-IA), associació que reuneix les principals empreses de telecomunicacions, centres de recerca i universitats de tota Europa per promoure la recerca i el desenvolupament del 5G, el 5G avançat i el 6G.

A nivell estatal, la capacitat de recerca tecnològica en 5G i 6G va ser reconeguda el 2021 amb la concessió de gairebé 17 milions de finançament NextGenerationEU per a desenvolupar 19 projectes de recerca dins del programa UNICO I+D 6G, que promou el Govern d’Espanya dins el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. 

Gràcies al lideratge europeu, i2CAT ha pogut traslladar el seu coneixement al teixit empresarial i social de Catalunya, col·laborant amb empreses del sector públic i privat i impulsant iniciatives d’empoderament digital de la ciutadania, com ara, els Col·laboratoris o les Àrees Digitals. 

Catalunya