TDA
5G RURAL
Tecnologies Digitals Avançades per al desplegament del 5G en zones rurals de Catalunya

El TDA 5G Rural pretén definir un model de desplegament de la tecnologia 5G amb les màximes prestacions i amb la mínima inversió per tal d’accelerar el desplegament en les zones rurals de Catalunya i així millorar-ne la competitivitat i els serveis.

L’objectiu principal és combatre l’escletxa digital a Catalunya a través d’un nou model basat en la col·laboració publicoprivada i de compartició d’infraestructura activa.

TDA 5G Rural és un projecte de recerca i innovació impulsat per la Generalitat de Catalunya en el marc de la seva estratègia Digital Catalonia i liderat per la Fundació i2CAT.

Informe sobre els casos d'ús de la 5G en serveis sanitaris a les Terres de l'Ebre

Objectius

El TDA 5G Rural té per finalitat principal definir el millor model tècnic-econòmic del desplegament de la 5G en zones rurals de Catalunya sota un esquema de Public Private Partnership (PPP) que involucri els operadors, els fabricants i l’administració pública. Aquest nou model permetrà:

Reduir l’escletxa digital en l’àmbit rural

Garantir un desplegament de la 5G en el menor termini possible

Complementar els desplegaments de xarxa tradicionals

Dinamitzar el teixit industrial

Millorar els serveis a la ciutadania

El Projecte

Línies de treball

El projecte TDA 5G Rural està orientat a accelerar el desplegament de la xarxa 5G en entorns rurals de Catalunya a curt i mig termini a partir d’un model de negoci rentable i que, alhora, permeti posar la tecnologia al servei de la ciutadania. Per això, es treballarà en les següents línies de treball:

Definir el model de Public Private Partnership

Dissenyar el model de desplegament de l’accés radio multi-operador

Dissenyar el model de desplegament del Backhaul i last mile 5G grade

Definir el model de compartició d’infraestructura activa

Realitzar un estudi sobre el model de negoci més adient

Creació i execució de casos d’ús rellevants

En el marc del projecte, es treballaran els models de desplegament de la 5G amb infraestructura activa compartida per a municipis de menys de 10.000 habitants. Per a nuclis aïllats, disseminats i de difícil accés es validaran tecnologies de backhauling sense fils d’alta capacitat, tecnologies conegudes com a Fixed Wireless Access (FWA).

Laboratori 5G i entorns de proves

Les proves necessàries per validar tècnicament les diferents solucions tecnològiques desenvolupades es duran a terme en un laboratori situat al Polígon del Molló de Móra la Nova. La iniciativa està liderada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i compta amb el suport del Consorci per a la promoció del sòl industrial del polígon del Molló i de diverses institucions i empreses de les Terres de l’Ebre.

Es preveu que el laboratori doni cobertura 5G tant a l’interior de la nau com a tot el polígon del Molló. A més es preveu una extensió dels serveis i les proves a l’àrea adjacent a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre.

D’altra banda, està previst el desplegament d’altres entorns de proves en diferents ubicacions rurals del territori català per validar el rendiment de les solucions sota diferents condicions climàtiques, com ara, la boira, la neu i el gel. A més es preveu implementar casos d’ús en aquests entorns i així validar el rendiment de les aplicacions en altres entorns rurals.

Casos d’ús

El projecte contempla la posada en marxa de casos d’ús en col·laboració amb altres entitats i empreses orientats a millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en zones rurals de Catalunya i a impulsar-ne nous models de negoci que permetin la retenció de talent en aquestes àrees.

L’objectiu d’aquest cas d’ús és la validació de l’experiència d’usuari dels sistemes de monitoratge de la salut dels pacients i dels sistemes de diagnòstic portàtils basats en la 5G prevista en entorns rurals. Es compararà el funcionament d’aquests sistemes amb el de tecnologies actuals ja desplegades, com el Wifi i la 4G, i es tindran en compte tant l’experiència del pacient com la del personal mèdic en dos casos concrets:

  • Monitoratge de malalts en domicili i servei de vídeo assistència
  • Ecografia mòbil i servei de vídeo assistència

Aquests casos d’ús es complementaran amb la posada en marxa d’X-Gain, un projecte finançat pel programa Horizon Europe i que té per objectiu la creació d’un ecosistema d’alta tecnologia que permeti reduir l’escletxa digital entre àrees urbanes i rurals a Europa. Dins el projecte, i2CAT liderarà un pilot que consisteix en l’aplicació de drons 5G per serveis amb alta demanda en zones rurals i que permetrà, entre d’altres, el monitoratge de plantacions i boscos en temps real per la prevenció desastres naturals, com ara incendis, i l’optimització de recursos (aigua, fertilitzants o tractaments pel control de plagues).

Qui som?

Contacte

    Contact Us

    C\ Gran Capità 2-4 Edifici Nexus I
    2ª planta 08034 Barcelona
    Ph. (+34) 93 553 25 10
    Fax. (+34) 93 553 25 20
    Email: [email protected]

    Contact us