En el marc del llançament de la nova Comunitat NewSpace de la Digital Catalonia Alliance (DCA), s’ha presentat també un estudi anomenat ‘Ecosistema del sector NewSpace a Catalunya. Radiografia i variables socioeconòmiques’. Durant la jornada, que ha comptat amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona, s’ha compartit la missió i la visió d’aquesta iniciativa, així com el catàleg de serveis i el calendari d’activitats previstes per al 2022.
La presentació ha donat inici amb la benvinguda institucional de Daniel Marco, Director General d’Innovacio i Economia Digital, que ha posat en valor la capacitat de Catalunya a l’hora de crear tecnologies pròpies en el sector. Ha parlat de les iniciatives principals per tal de consolidar-lo a Catalunya, que passen, entre d’altres, per impulsar l’ecosistema de hubs tecnològics en l’àmbit de l’emprenedoria; accelerar la missió Enxaneta i donar sortida a un nou nanosatèl·lit; fer de l’estació de terra a l’Observatori del Montsec un trampolí per a oferir serveis a d’altres nanosatèl·lits; injectar d’activitat l’Aeroport d’Alguaire; aprofitar el pla DonaTIC, de reconeixement de la dona en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació i dibuixar un programa educatiu que generi talent amb segell català. Posteriorment, Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Barcelona, ha afirmat en el seu discurs de benvinguda que “Catalunya és la quarta regió a Europa amb més persones amb estudis superiors tecnològics: té potencial per crèixer en qualsevol sector tecnològic. El sector es multiplicarà per 4 en els pròxims anys”.
La conferència s’ha iniciat amb Mariona Badenas i el projecte “Hypathia I: Obrint l’espai a la dona”, un projecte liderat per dones que aspira a generar referents femenins contemporanis i millorar la representació de la dona en el sector STEM. La missió de les nou dones que lideren la tripulació és viatjar a Mars Desert Research Station l’abril del 2023. Mariona ha remarcat que volen que esdevingui “la primera de moltes tripulacions catalanes a l’espai” i així fomentar les noves vocacions científiques. Seguidament en Pol Guixé, director d’Innovació de l’àrea d’Space Communications a i2CAT, ha presentat l’estratègia NewSpace de Catalunya i quins beneficis aporta formar-ne part. També ha emfatitzat com la DCA aglutina, aporta coneixement i guia els sectors econòmics digitals emergents per ajudar a consolidar-los, i que “la cooperació entre els membres de les diferents comunitats és clau per afrontar amb èxit els reptes actuals”.
L’ecosistema NewSpace a Catalunya configura un sector emergent, innovador i amb un gran potencial de transformació tecnològica sobre altres sectors, que preveu multiplicar per quatre la seva facturació i ocupació d’aquí al 2025. Així es desprèn de l’estudi, un informe elaborat pel Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona amb el suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i les fundacions i2CAT i KIMbcn que ha servit per identificar un total de 93 entitats que formen part de l’ecosistema espacial de Catalunya.
Hi ha 93 entitats que formen part de l’ecosistema espacial de Catalunya segons l’enquesta:
La cadena de valor del sector espacial a Catalunya té una representació en línia amb el sector a escala global: un segment upstream amb més proveïdors de subsistemes que integradors; un segment midstream petit en la part de llançament, i un segment downstream ben representat amb moltes empreses dedicades al processament de dades, la recerca i la consultoria. Així mateix, destaca la poca presència d’integradors i promotors de missions en comparació amb altres països capdavanters. El sector de l’espai és molt transversal i treballa directament amb una elevada varietat d’actors i sectors econòmics, entre els quals destaquen la indústria, l’administració pública, la seguretat i emergències, la protecció civil i el medi ambient. Aquests resultats posen de manifest l’elevada diversitat d’aplicacions pràctiques del sector de l’espai.
Segons les entitats enquestades, els sectors que tenen un major potencial transformador gràcies a l’ús de tecnologies relacionades amb el NewSpace són les telecomunicacions i l’audiovisual, seguit de l’agricultura, les Smart Cities, i la seguretat-emergències. Les àrees que estan més vinculades amb les tecnologies del NewSpace que poden ajudar a transformar aquests sectors són l’Observació de la Terra i l’IoT, àmbits que s’estan impulsant des de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. Així mateix, l’enquesta identifica que els principals factors que poden limitar el seu creixement són: el desconeixement de les oportunitats i beneficis a mitjà termini (assenyalat pel 17% dels enquestats), l’elevada inversió econòmica necessària (14%), la poca col·laboració publicoprivada (14%), i la dificultat per accedir al finançament (13%).
La inversió en R+D+I de la mostra del sector Espai s’ha situat en els 36 M€ l’any 2020. Les entitats dedicades principalment al NewSpace són més intensives en R+D+I (realitzen el 44% de la inversió total en R+D+I del sector Espai, tot i ser poc més d’una quarta part de la facturació). El mateix succeeix amb les patents. El sector concentra 30 de les 35 patents que ha registrat el sector Espai en els últims 3 anys. Les start-ups són les que han generat un nombre més gran de patents (21), molt lluny de les empreses (7) i dels centres tecnològics o de recerca (6). Això demostra l’elevada capacitat del sector de transformar idees i recerca en resultats tangibles, fenomen que pot contribuir a potenciar els spillovers del NewSpace sobre el conjunt del teixit productiu català els propers anys.
La jornada de presentació es pot veure en el canal de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.
Llegeix l’estudi aquí.
Font original: Digital Catalonia Alliance.