i2CAT desplegarà un banc de proves 5G a Móra la Nova per explorar nous serveis comunitaris rurals basats en l’ús de drons

27/11/2023

La Fundació i2CAT liderarà un banc de proves 5G i el desplegament d’un laboratori a Móra la Nova (Tarragona) dins del projecte de recerca Horizon Europe XGain. L’objectiu és explorar el potencial dels drons intel·ligents per a serveis comunitaris rurals. En el marc del projecte, els investigadors posaran en marxa una infraestructura de xarxa privada 5G que facilitarà les comunicacions d’alt rendiment i baixa latència necessàries per a les operacions de drons en temps real.

El banc de proves 5G pretén avaluar com els pagesos i els proveïdors de serveis de la comunitat local podrien beneficiar-se d’un centre d’operacions de drons. Per a això, s’oferirà entrenament perquè els usuaris aprenguin a volar drons i puguin integrar serveis nous a les seves activitats quotidianes. El banc de proves tindrà espais tant interiors com exteriors per a l’avaluació tècnica de solucions basades en aquesta tecnologia.

“Els drons tenen diversos usos en el marc d’un entorn rural, com ara el monitoratge del bestiar, el control de plagues o la fertilització de cultius. En general, els drons ofereixen la possibilitat de tenir dades topogràfiques, les quals ajuden a la gestió i planificació de les terres”, explica l’August Betzler, investigador sènior de la Fundació i2CAT.

Per implementar aquests serveis, en la majoria dels casos, els drons estan equipats amb càmeres. El metratge gravat es pot processar mitjançant algorismes intel·ligents o intel·ligència artificial amb una infraestructura informàtica dedicada. Per transmetre contingut d’alta definició i processar-lo en temps real a l’edge, són necessàries tecnologies d’última generació com la 5G, ja que ofereixen comunicacions d’alta velocitat de dades i capacitats de processament edge.

“El banc de proves basat en drons 5G és un salt tecnològic i un pas cap a la conservació del medi ambient i l’optimització dels recursos”, afirma August Betzler. El projecte destaca, per exemple, el potencial per prevenir desastres naturals mitjançant drons. Les persones i entitats interessades es podran formar en un centre especialitzat per aprendre a implementar serveis crítics, com ara la detecció d’incendis forestals, la seguretat mitjançant la videovigilància en temps real o l’anàlisi de dades gràcies als drons amb 5G. A més, la introducció de drons en serveis com el control de plagues i la fertilització pot reduir considerablement l’ús de productes químics, contribuint a una agricultura respectuosa amb el medi ambient.

Actualment, els preparatius tècnics per al banc de proves 5G a Móra la Nova estan començant i els investigadors ja han contactat amb agents locals mitjançant tallers i enquestes. Aquestes activitats s’ampliaran amb més tallers, formacions i una demostració, prevista per a finals de 2024, per implicar la comunitat local en la iniciativa. Mentrestant, els investigadors treballen per incorporar un operador de drons, provar i validar les tecnologies necessàries, així com continuar amb la integració amb el hardware necessari.

Una nova era digital per a les zones rurals europees
El setembre de 2022, la Fundació i2CAT es va unir a XGain (Enhancing Competitiveness, Resilience and Sustainability of Remote Farming, Forestry and Rural Areas through Holistic Assessment of Smart XG, Last-mile and Edge Solutions’ Gains), un projecte de recerca i innovació de la convocatòria Horizon Europe orientat a reduir les desigualtats digitals entre zones rurals i urbanes a Europa mitjançant la implementació d’un ecosistema de tecnologies pioner.

XGain és un projecte de recerca de tres anys finançat per la Comissió Europea amb 4,88 milions d’euros. Disset socis de dotze països diferents contribueixen a aquest projecte, que representa un canvi de paradigma en l’entorn de l’alta tecnologia, per superar aquesta escletxa mitjançant el desplegament de la connectivitat d’alta velocitat d’una manera sostenible, equilibrada i inclusiva.