Avui s’ha celebrat la 9a edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori en el marc de l’estratègia SmartCatalonia per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país. En aquest cas, la Direcció General de Transports i Mobilitat proposava cinc reptes per optimitzar el transport públic per carretera, susceptibles de ser resolts amb una proposta innovadora. S’han presentat un total de 39 propostes, elaborades per 31 entitats diferents, i d’aquestes s’han seleccionat deu que són les que han participat en la final en el marc de l’International Mobility Congress de Sitges.
La solució tecnològica AquiBus de l’empresa Nexus Geographics ha guanyat aquesta edició de l’SmartCatalonia Challenge. AquiBus és un sistema per oferir informació en temps real, monitoritzar els autobusos i calcular indicadors de qualitat del servei, com la puntualitat o l’ocupació, a partir de l’anàlisi del BigData de posicions i la informació planificada. Amb una app pel conductor, una webapp per l’operador, una webapp per l’autoritat i una app pel ciutadà, i on no cal cap instal·lació als autobusos ni inversió en maquinari.
Després de la presentació de les empreses finalistes, un jurat integrat per representants de Polítiques Digitals, Transports i Mobilitat i la Fundació i2CAT ha triat també el segon i el tercer guanyador:
2n premi: L’App&Town Compagnon de l’empresa Mass Factory Urban Accessible Mobility té com objectiu que persones amb mobilitat reduïda utilitzin de manera autònoma i segura el transport públic. Planificant les rutes més adients a les característiques de l’usuari, proporcionant un guiatge precís i sota un permanent monitoratge del trajecte, permetent davant qualsevol potencial eventualitat emprendre accions correctores.
3r premi: L’empresa Formiga Online Solutions ha creat l’eina TransportSegur.cat per a la identificació i prevenció de l’assetjament sexual, i sensacions d’inseguretat, al transport públic per carretera. La persona usuària escaneja un codi QR per poder fer un avís de manera instantània, permetent una comunicació amb els treballadors de seguretat, els quals poden veure la localització de la usuària.
La dotació dels premis, que han estat lliurats per la directora general de Transports i Mobilitat, Mercè Rius, i el director general d’Innovació i Economia Digital, Daniel Marco, és de 20.000 € (15.000, 3.000 i 2.000 € respectivament). La solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot amb la Direcció General de Transports i Mobilitat.
Font original: Sala de premsa de la Generalitat de Catalunya