La Torre Gironella de Girona i la ciutat ibèrica d’Ullastret recuperen el seu aspecte original amb realitat augmentada gràcies a la tecnologia 5G

06/05/2025

Ambdues iniciatives s’emmarquen dins la iniciativa Àrees Digitals, impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals, Mobile World Capital Barcelona i el centre de recerca i2CAT, i compten amb el suport de les institucions locals 

 

La Torre Gironella de Girona i  la ciutat  ibèrica d’Ullastret recuperen el seu aspecte original en l’entorn virtual gràcies al llançament d’un pilot tecnològic innovador que uneix patrimoni i tecnologia mitjançant una experiència immersiva amb realitat augmentada i tecnologia 5G.

Els dos pilots han estat impulsats des de la iniciativa Àrees Digitals, liderada per la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals, Mobile World Capital Barcelona i el centre de recerca i2CAT, i mostren el potencial transformador de les eines digitals per posar en valor el patrimoni històric.

El projecte Girona Virtual recupera l’esplendor medieval de la Torre Gironella, oferint una reconstrucció digital de la torre tal com era al segle XIV que qualsevol persona pot explorar a través del navegador del seu telèfon mòbil, sense necessitat de descarregar cap aplicació. L’usuari pot moure’s lliurement per l’entorn i, a través de la lectura de codis QR, recuperar l’aspecte original de l’espai des de diferents angles gràcies a l’aplicació de la realitat augmentada, amb informació contextual sobre els elements arquitectònics i històrics.

La Torre Gironella, situada al punt més alt de la muralla romana de Girona, és una fortificació amb restes que daten de l’època romana. Reconstruïda al llarg dels segles, va ser símbol de poder i resistència fins que va ser destruïda el 1814. Ara, gràcies a la tecnologia, torna a alçar-se virtualment sobre la ciutat.

Per la seva banda, la iniciativa Ullastret Virtual presenta una experiència interactiva a la ciutat ibèrica d’Ullastret a partir de la reconstrucció virtual que es va crear amb el programa Patrimoni en Acció, impulsat per l’Obra Social “la Caixa”. Seguint el mateix model tecnològic de Torre Gironella, la lectura de  codis QR repartits per l’itinerari arqueològic permet als visitants accedir a reconstruccions virtuals dels principals espais de l’assentament tal com era 250 anys abans de Crist.

En la roda de premsa de presentació dels dos projectes, el segon tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Joaquim Ayats, ha destacat que “amb aquest projecte volem recuperar el patrimoni històric de Girona, per conèixer d’on venim i saber com es construeix la nostra identitat”

La directora general d’Economia i Societats Digitals de la Generalitat de Catalunya, Sandra Ruiz, ha remarcat que “els d’avui són els primers pilots que presentem a l’Àrea Digital Girona i això ens fa especial il·lusió. Són dos pilots de l’àmbit del Turisme i la Cultura, dos dels àmbits que es identificar com a prioritaris d’aquesta Àrea per assolir els objectius generals de la iniciativa: impulsar l’ecosistema digital arreu de Catalunya per potenciar les activitats socials i econòmiques de cada territori a través de la formació i de la innovació digital, i fent ús de les anomenades tecnologies digitals avançades”.

Per la seva banda, el CIO de Mobile World Capital, Eduard Martín, ha destacat que “projectes com el de Torre Gironella i el del pobla ibèric d’Ullastret mostren el potencial que té la tecnologia per enriquir el patrimoni que tenim i d’estar al servei de les persones”, mentre que la responsable de l’àrea d’Innovació Territorial d’i2CAT, Carlota Gallés, ha recordat que “el projecte d’Àrees Digitals té la voluntat d’arrelar la tecnologia al territori i facilitar que empreses, institucions públiques, escoles i ciutadania facin ús d’aquestes tecnologies”.

Projecte en col·laboració

Ambdues iniciatives formen part de l’estratègia de l’Àrea Digital Girona i compten amb el suport de les institucions locals per apropar la cultura a la ciutadania a través de tecnologies digitals avançades.

El pilot de Torre Gironella ha estat impulsat pel CIFOG – Escola de Cicles Formatius de Girona, la Generalitat de Catalunya, el centre de recerca i2CAT i Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Cambra de Comerç de Girona, la Diputació de Girona i la Universitat de Girona.

El projecte d’Ullastret, per la seva banda, ha estat produït pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’empresa Tururut Art Infogràfic, amb l’impuls de la Generalitat de Catalunya, el centre de recerca i2CAT i Mobile World Capital, i amb el suport de la Cambra de Comerç de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.