L’AI & Big Data Congress subratlla el “superpoder” de la intel·ligència artificial per impulsar la competitivitat empresarial

28/09/2023

Primer dia de congrés

El “superpoder de la intel·ligència artificial és l’optimització”, donat que ofereix solucions a la indústria que abasten “des de l’automatització a la detecció i la predicció d’esdeveniments, creant uns atributs competitius que aconsegueixen crear superioritat de mercat i oferta de solucions que incrementa la rendibilitat de les operacions”, segons ha apuntat l’experta internacional en tecnologies digitals i IA i la keynote speaker de la primera jornada de l’AI & Big Data Congress, Inma Martínez.

D’acord amb l’experta internacional en tecnologies digitals i IA i presidenta i membre de diversos consells assessors, entre ells els del Partenariat Global en IA i de la Secretaria d’Estat per a la Digitalització i la Intel·ligència Artificial, la IA permet optimitzar “des de processos industrials a la cadena de subministrament i els recursos energètics, no només per sostenibilitat, sinó per la necessitat de considerar totes les fonts d’energia”, com les renovables, la xarxa elèctrica i les bateries.

Des d’aquest angle, Inma Martínez ha pronosticat que “els edificis d’oficines i industrials formaran part de la xarxa energètica intel·ligent i, si també són capaços de generar energia pròpia, podran vendre-la al proveïdor energètic, per la qual cosa la IA serà fonamental en la coordinació”.

En el seu parlament de benvinguda al congrés, la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Gina Tost i Faus, ha assegurat que “des del Govern, seguirem impulsant l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, Catalonia.AI, i els projectes i iniciatives que en formen part, com aquest congrés que ja s’ha consolidat com l’esdeveniment de referència per a l’ecosistema d’IA a Catalunya”. En aquest sentit, Tost ha volgut destacar que “Catalonia.AI és l’estratègia de tot l’ecosistema de la IA i per a tothom; una eina per seguir reforçant la indústria existent i seguir potenciant l’adopció d’una tecnologia clau per al nostre desenvolupament com a país amb lideratge, empenta i talent, i amb vocació ètica i social”.

“L’Ajuntament de Barcelona utilitza la tecnologia i l’ús de les dades de manera transversal, ètica i oberta per oferir uns millors serveis i més assequibles a la ciutadania i a les empreses. El pla de transformació digital del Govern municipal desenvolupa models predictius i prescriptius mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial, posicionant-lo en primera línia d’eficiència, transparència i innovació social. Barcelona esdevé un referent en aquest àmbit i amb la col·laboració de les universitats, empreses i l’ecosistema local, ofereix les millors solucions per a fer front als actuals reptes urbans com l’habitatge, l’atur, l’exclusió social, la salut, l’energia o la mobilitat”, ha manifestat el director de l’Oficina de Transformació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Mariano Yagüez.

El vicepresident d’Eurecat, Daniel Altimiras, ha remarcat “la irrupció de la intel·ligència artificial generativa produïda en els darrers mesos” com un “exemple únic d’adopció massiva i en un espai de temps molt breu d’una innovació tecnològica, amb un impacte manifest, pràcticament a tots els nivells de la societat i sectors econòmics” i ha apuntat les oportunitats que brinda aquesta tecnologia com a “eina de suport a la productivitat”, així com també els interrogants que encara planteja i que ocupen un espai destacat en el congrés, en una edició que compta amb més de 1.500 inscrits.

Impacte de la IA generativa a les empreses

Els experts de Microsoft, Alberto Pinedo, NTT DATA, David Pereira, i SAP, Ernesto Rincón, han participat en la sessió sobre intel·ligència artificial generativa, en la qual han abordat l’impacte d’aquesta tecnologia en les empreses i els negocis, així com els límits a nivell tecnològic per al seu ús general; ètic, per assegurar-ne un bon ús, i a nivell legal, i s’han mostrat exemples de casos en els quals la IA generativa és una realitat a les empreses, mes enllà de la seva democratització.

La primera jornada del congrés ha debatut també la viabilitat dels espais de dades, un concepte que es troba en ple desenvolupament a nivell europeu i que persegueix implantar les eines tecnològiques que permetin desplegar l’economia basada en les dades en un context de sobirania europea. En aquesta línia, el director de Desenvolupament de l’Ecosistema d’IA i Núvol a Huawei, Roi Rodríguez de Bernardo, ha explicat que “estem en un moment en què cal fer pilots per validar els espais de dades. Des de Huawei hem desenvolupat Boot-X, un prototip d’espai de dades a la cadena de valor del sector de l’automoció que pot ser replicable en altres sectors, i actualment estem negociant acords per fer els primers pilots a Europa, principalment a Alemanya i Espanya”. En aquesta xerrada hi ha participat Iker González, Senior Innovation Manager a l’equip de Distributed Artificial Intelligence, que ha parlat dels projectes en espais de dades en què i2CAT està involucrat i ha reflexionat amb la resta de participants sobre el camí que queda per recórrer en aquest àmbit i si les organitzacions estan preparades. 

D’altra banda, ha tingut lloc una taula de debat sobre el futur de l’organització del treball amb la generalització de l’ús d’eines basades en intel·ligència artificial i l’automatització, en la qual han participat la presidenta del Consell Social de la UPC, Montse Guàrdia; el director Comercial del Sector Públic a Italtel i expert en transformació digital i smartcity, Josep-Ramon Ferrer, i l’advocada i presidenta de la International Federation of Computer Law Associations (IFCLA), Belén Arribas.

El salt endavant d’iniciatives capdavanteres en intel·ligència artificial

L’AI & Big Data Congress ha presentat casos reals de start-ups i scale-ups capdavanteres en l’ús de la intel·ligència artificial, amb solucions en àmbits com l’avaluació de la sostenibilitat corporativa mitjançant la plataforma tecnològica de l’empresa Clarity AI, que té per objectiu mesurar l’impacte social i ambiental de les inversions i de les organitzacions.

També s’ha pogut conèixer la proposta de Nextmol per a l’aplicació de la modelització molecular i la IA per a la indústria química; l’optimització de la presa de decisions en el mercat mitjançant la sinergia entre la intel·ligència artificial el Market Intelligence d’Omnios; la solució per a l’atenció mèdica que ha desenvolupat Mediktor i que permet optimitzar recursos i millorar l’experiència del pacient; la IA en l’ensenyament i l’aprenentatge de la mà de l’empresa Adaptical; la IA i el llenguatge per part de Nuclia, així com un sistema d’etiquetatge intel·ligent que ha presentat DiveTech.

Segon dia de congrés

Durant la segona jornada, el director general a Europa, Orient Mitjà i Àfrica de Microsoft Data & AI, Jens Hansen, ha posat en relleu el canvi de paradigma en la interacció persona-màquina i ha destacat la importància del talent expert en l’entrenament dels models fundacionals de la IA generativa, així com la millora de l’experiència de l’usuari amb les eines d’intel·ligència artificial.

Després de l’arribada del ChatGPT, “el següent repte de les grans empreses tecnològiques és integrar les grans potencialitats de la IA generativa en aplicacions que siguin molt senzilles per al seu ús per part dels usuaris”, ha destacat el director del CIDAI i de l’Àrea Digital del centre tecnològic Eurecat, Joan Mas.

En paraules del manager del CIDAI, Marco Orellana, en aquesta edició del congrés “hem vist molts casos d’ús i d’aplicació de la IA generativa, que ja està canviant la manera com les empreses treballen, i com la introducció d’aquesta tecnologia com a part de la seva estratègia corporativa farà que aquelles que l’adoptin primer, facin un salt endavant”.

D’altra banda, s’ha abordat com la intel·ligència artificial pot ajudar a millorar la capacitat de fer sistemes més segurs, contribuint a millorar les operacions de prevenció, identificació i mitigació de ciberamenaces. La sessió ha comptat amb les ponències del director de la Unitat d’IT&OT Security d’Eurecat, Juan Caubet; amb el cap de la Unitat de Ciència i Analítica de Dades de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Santiago Romeu; amb el responsable de Ciberseguretat de Softeng, Alex Imbernon, i amb el responsable de Data & IA de Softeng, David Castellà.

Explicabilitat i confiança per escalar la IA

La segona jornada de l’AI & Big Data Congress ha tractat també l’explicabilitat i la confiança com a claus per a la irrupció a escala de les solucions basades en intel·ligència artificial. La sessió ha comptat amb la catedràtica, directora d’IDEAI i degana del COEINF, Karina Gibert; amb el director de Risk Analytics de CaixaBank, Joan Vidal, i l’arquitecte d’IA de CaixaBank Tech, Javier Matamoros, i amb l’especialista tecnològic en Intel·ligència Artificial i Big Data a Telefónica I+D, Ricardo Moya.

“L’adopció de la tecnologia i de la IA per la societat és cada vegada més gran i moltes vegades seran els mateixos usuaris els que demanin una explicació del perquè de les decisions que pren la IA”, ha afirmat Ricardo Moya, per qui “aquells serveis que ofereixin aquest tipus d’explicacions en un llenguatge clar i comprensible per a l’usuari gaudiran d’un avantatge competitiu molt important, atorgant als usuaris una confiança i una seguretat molt important en l’ús d’aquesta IA”. Quant a transparència, “hem de donar als clients les capacitats necessàries perquè decideixin què fer amb les seves dades i si volen que la IA n’aprengui o no, informar-los de com utilitzem les dades i quin és el seu propòsit”, ha afegit.

Per la seva banda, el director de Dades i IA de Tokiota, Alfons Martínez, i l’expert en Dades i IA de Quantion Daniel Cardús han presentat exemples en els quals la intel·ligència artificial juga un paper diferencial, des de bessons digitals alimentats en temps real amb motors basats en IA, fins a sistemes de monitoratge i predicció complexos.

En l’àmbit de la intel·ligència artificial generativa, el CTO de M47 Labs, David Sánchez, i el director de Tecnologia, Dades, Privadesa i Seguretat de Mango, Jordi Álex Moreno, han destacat els fonaments tecnològics d’aquest tipus d’IA, centrant-se en els algorismes i models, les dades d’entrenament i la generació d’imatges a partir de llenguatge natural, entre d’altres.

 

La premsa nacional s’ha fet ressò de l’impacte sobre el congrés de Intel·ligència Artificial i Big Data al sector empresarial, amb els següents titulars dels mitjans de comunicació:

Aquest congrés és  organitzat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i el centre tecnològic Eurecat, en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya CATALONIA AI, té el patrocini de la Generalitat de Catalunya, CaixaBank Tech, Huawei, NTT DATA, SAP, Softeng, M47 Labs i Tokiota. L’AI & Big Data Congress compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, la Fundació i2CAT, l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), Microsoft i SDG Group.