El projecte de dinamització territorial Col·laboratori Catalunya, impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i la Fundació i2CAT, compta des d’avui amb un nou laboratori de laboratoris d’innovació social i digital vinculat a les comarques gironines, el Col·laboratori CatNord. El nou col·laboratori s’ha presentat avui al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), a Girona, en un acte que ha comptat amb la participació de la directora general de Societat Digital, Joana Barbany.
Durant la seva intervenció, Barbany ha destacat que “la posada en marxa del Col·laboratori CatNord suposa la consolidació de la iniciativa que vam impulsar com a pilot amb la voluntat de compartir les experiències dels labs, universitats, empreses i administracions per innovar conjuntament des del territori, per al territori i amb el territori”. “A partir d’aquí –ha afegit–, seguirem fent recerca d’altres territoris arreu del país on poder desplegar el mateix model d’interconnexió de labs, a l’hora que coordinarem aquestes diferents accions perquè tot Catalunya esdevingui un gran laboratori d’innovació on la ciutadania col·labori en la construcció d’una nació digital, avançada, apoderada i socialment inclusiva”.
El Col·laboratori CatNord, el tercer que es posa en marxa a Catalunya després del Col·laboratori CatSud i el Col·laboratori Anoia, és una xarxa de col·laboració entre administracions, universitats, empreses, ciutadania i centres de recerca, vinculada en aquest cas al territori gironí, que parteix dels labs o espais d’experimentació existents i aprofita els actius i coneixements dels diversos actors clau al territori per innovar conjuntament i resoldre els reptes que es plantegen en aquesta zona.
El Col·laboratori CatNord es posa en marxa amb la participació principal de la Universitat de Girona (UdG), la Diputació de Girona, els ajuntaments de Girona i Olot (a través de l’Espai Cràter), i l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG). Amb tot, el nou col·laboratori resta obert a la incorporació de totes aquelles entitats i agents innovadors de la quàdruple hèlix de l’àrea territorial del CatNord que s’hi vulguin adherir per abordar els grans reptes de la societat present i futura des d’una perspectiva col·laborativa i territorial.
Amb les entitats participants actualment, al Col·laboratori CatNord s’hi podran treballar projectes entorn a àmbits com el turisme de coneixement; la unió de natura i tecnologia; la innovació digital en escoles d’alta complexitat; la indústria de l’alimentació ecològica o la comunió d’ètica i intel·ligència artificial.
A l’acte de presentació també hi ha intervingut el vicerector de Projectes Estratègics de la UdG, Josep Calbó, i el director adjunt de la Fundació i2CAT, Artur Serra, a més de representants de la resta d’actors i entitats del Col·laboratori CatNord, que han presentat les seves accions i projectes en curs.
Catalunya, país de col·laboratoris
Durant l’acte també s’ha ofert la visió del Col·laboratori Catalunya a curt i llarg termini, que passa per seguir promovent l’extensió de les iniciatives territorials arreu del país i per consolidar-se com a agent coordinador i referent dels col·laboratoris desplegats amb l’objectiu últim de dotar Catalunya d’un sistema d’accés universal a la innovació.
En aquest sentit, s’ha anunciat l’activació del web del projecte, disponible des d’avui a www.colabscatalunya.cat. Es tracta d’una eina de consulta i espai de relació i treball col·laboratiu entre els diferents col·laboratoris existents i els agents i entitats que en formen part, on aquests hi podran donar a conèixer i compartir els seus projectes i experiències al mateix temps que establir contacte i abordar reptes comuns amb agents, projectes i iniciatives d’altres col·laboratoris.
Antecedents
A mitjans del 2020, la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat va impulsar el primer col·laboratori de Catalunya, el Col·laboratori CatSud, com a pilot per provar el concepte, la metodologia i el funcionament real d’un col·laboratori al territori català i valorar la viabilitat d’estendre el projecte a tot el país.
Els promotors d’aquell primer col·laboratori van ser, a més de Polítiques Digitals, la Fundació i2CAT, la Diputació de Tarragona, els ajuntaments de Tarragona, Reus i Amposta, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Clúster del Moble i l’Associació Reus Ciutat Sàvia.
Des d’aleshores, els membres inicials del CatSud i d’altres entitats que s’hi han anat adherint han posat en marxa, col·laborativament, diferents projectes d’innovació social i digital que abans d’aquesta posada en comú haurien estat molt més difícils de promoure.
Un cop activat el Col·laboratori CatSud i verificada la metodologia amb què es va posar en marxa, Polítiques Digitals i i2CAT van identificar l’oportunitat de desenvolupar un segon col·laboratori a la comarca de l’Anoia, en aquest cas amb la participació inicial de l’Ajuntament d’Igualada i l’Associació TIC Anoia: el Col·laboratori Anoia, que es va presentar a finals del mateix 2020.