Parlem impulsa un pilot 5G de seguretat per a la conducció autònoma amb la participació de la Fundació i2CAT

01/02/2023

El pilot liderat per Parlem el passat dilluns 30 de gener demostra que la tecnologia 5G aplicada a la mobilitat autònoma pot ser una solució innovadora i fiable per aconseguir que la mobilitat de vehicles sense conductor esdevingui més segura. Aquest pilot s’ha dut a terme dins del projecte 5G Catalunya, que l’ha desenvolupat i validat. Aquesta tecnologia incorpora estàndards de comunicació sobre la  xarxa mòbil 5G que faciliten la comunicació de diferents  dispositius autònoms, dins el protocol V2X. Un vehicle monitoritzat rep en directe, i en imatges d’alta qualitat, la informació de les incidències que es trobarà en el seu recorregut, amb prou rapidesa per poder reaccionar i avançar-se al possible obstacle o risc.

La Fundació i2CAT ha desenvolupat i integrat un sistema virtualitzat de comunicació vehicle-infraestructura (V2X) per desplegar sobre Edge mitjançant tecnologia 5G, la qual permet una connexió fiable i en temps real amb el vehicle. El centre també ha aportat el seu coneixement per al desenvolupament d’un software de reconeixement d’imatges impulsat per IA que permet determinar els possibles perills i enviar notificacions en temps real al servei de control.

Equip de la Fundació i2CAT implicat en el projecte

La prova pilot s’ha fet per mitjà d’un vehicle conduït i geolocalitzat, i s’ha constatat que la xarxa suporta l’ultra baixa latència, que facilita l’enviament d’informació útil amb prou  rapidesa, i que permet la comunicació entre dispositius en  moviment amb l’enviament d’imatges de molt alta qualitat en temps real. D’aquesta manera, el projecte ha validat la utilitat de les xarxes 5G per a una conducció autònoma segura. La finalitat de la presentació realitzada a la platja del Somorrostro és potenciar la seguretat en  la conducció i comprovar que la tecnologia 5G compleix amb els  requisits mínims per possibilitar la conducció autònoma.

En aquesta fotografia es pot veure que a la demostració van assistir Ignasi Tribó, director Corporatiu General de Parlem; Antonio Fernández-Paniagua, subdirector General de Planificació i Gestió de l’Espectre del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital; José Antonio Aranda Legazpe, Product Strategy and Innovation Director de Cellnex Telecom; Francisco Javier García Vieira, director de Servicios Públicos Digitales i María Fernández Rancaño, directora adjunta de Servicios Públicos Electrónicos de Red.es; i José Luis Ruiz Mendoza, de l’Oficina Técnica del Plan Nacional 5G.

Aquesta simulació és el segon dels set casos d’ús que conformen el  projecte 5G Catalunya, que va ser adjudicat per Red.es, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital) a una UTE de vuit empreses liderada per Cellnex Telecom i el Grup Masmóvil, en què participen, juntament amb Parlem, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria, Aumenta Solutions, l’enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing –spin-off del Barcelona Supercomputing Center; amb el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. El projecte 5G Catalunya compta amb un total de 5,4 milions d’euros de pressupost i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Els casos estan orientats a desenvolupar solucions basades en tecnologia 5G per a entorns urbans (mobilitat, educació en remot, sector industrial, compra a distància, transmissió audiovisual, gestió de la seguretat i emergències i connectivitat a zones amb una alta ocupació estacional). L’objectiu és impulsar la transformació digital en  diferents àmbits de la vida de les persones, ajudant a consolidar la  implantació d’un ecosistema tecnològic que actuarà, sens dubte, com palanca de desenvolupament tant a nivell social com econòmic.

El primer cas d’ús amb participació de Parlem on i2CAT també va desenvolupar la part tècnica es va presentar l’abril de l’any passat, i tractava sobre la simulació d’una compra online immersiva, personalitzada i en temps real al Mercat de la Boqueria de Barcelona. La prova mostrava com els usuaris podien triar des dels seus dispositius (PC, tableta, telèfon mòbil) articles concrets de diverses parades del mercat, assessorats per un personal shopper equipat amb ulleres de realitat augmentada d’ultra alta definició.