Catalunya es manté al Top 5 dels països més digitalitzats d’Europa segons el DESI2020

22/07/2021

Catalunya apareix com a líder en connectivitat, aconseguint la 1a posició en el conjunt de països de la Unió Europea

Catalunya manté la cinquena posició en l’índex, basada en l’anàlisi de connectivitat, capital humà i serveis públics digitals. Aquesta és la segona edició en què el ‘Digital Economy and Society Index (DESI) Catalunya 2020’, índex compost d’economia i societat digital, es calcula per a Catalunya seguint la metodologia de la Comissió Europea. De nou, la presentació del DESI 2020 ha estat gràcies a la col·laboració entre el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad de la Universitat de Deusto i el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno). L’estudi també ha comptat amb el suport de la Fundació i2CAT i la col·laboració de l’Idescat.

L’informe analitza 37 indicadors agrupats en cinc dimensions:

  • Connectivitat
  • Capital humà
  • Ús de serveis d’Internet
  • Integració de tecnologia
  • Serveis públics digitals

La primera posició en connectivitat l’ocupa Catalunya, amb una millora de 5,4 punts respecte del mateix indicador de 2019 i gairebé 16 punts per sobre de la mitjana europea. Així mateix, manté la cinquena posició i es consolida com a país digitalment avançat i capdavanter a Europa amb un grau de digitalització del 64,75%, 12 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea (52,62%). Respecte de l’edició 2019, Catalunya ha millorat resultats i es manté per sobre de la mitjana europea en totes les dimensions analitzades, i ha millorat o mantingut la seva posició en quatre de les cinc dimensions: es manté la posició en Connectivitat (1a) i Capital Humà (4a), millora una posició en Ús de Serveis d’Internet (8a) i dues posicions en Serveis públics digitals (7a). En canvi, tot i haver-ne millorat el resultat, ha retrocedit una posició en Integració de tecnologia digital de les empreses (11a).

L’estudi ha estat presentat avui pel secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, que ha assegurat que “aquests resultats demostren que les polítiques digitals promogudes pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, alineades amb els cinc àmbits analitzats, són un encert per assolir una plena digitalització del nostre país”.  Ferrer ha admès també que encara hi ha marge de millora en alguns punts on cal posar més èmfasi: “per mantenir el posicionament de lideratge hem de continuar apostant decididament per polítiques digitals públiques especialment en els àmbits de millora identificats”, com ara el comerç electrònic de les PIMES, les competències digitals de la ciutadania i la disminució de la bretxa digital.

A la presentació de l’estudi hi han intervingut també el coordinador del Lab d’Economia Digital d’Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, Agustín Zubillaga, i el gerent del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), Xavier Sellarès. Per la seva banda, Agustín Zubillaga ha assegurat que “l’avanç i consolidació digital de Catalunya se sustenta en un progrés en totes les dimensions de l’índex DESI, i mostra un perfil equilibrat en totes elles, cosa que permet abordar amb prou solvència l’actual transició digital. Intensificant la transformació digital de les seves empreses, Catalunya podrà convertir-se en un territori digital líder a la Unió Europea, on ja va convergint amb el grup capdavanter, el dels països escandinaus”.  En el seu torn, Xavier Sellarès ha destacat que els resultats superiors del territori en totes les dimensions són una mostra de “consolidació de la fortalesa digital del país” i ha anunciat que “el DESI Catalunya 2021, un escenari postcovid, serà veritablement revelador dels avenços del model digital del país i del seu impacte en la societat i l’economia catalana”.

Principals indicadors del DESI Catalunya 2020

L’índex del 64,75% de grau de digitalització obtingut en el DESI Catalunya 2020 situa el país només per darrere dels països nòrdics que històricament han liderat el desenvolupament digital a Europa: Finlàndia (72,31%), Suècia (69,74%), Dinamarca (69,15%) i Holanda (67,69%).

La Connectivitat és la dimensió on Catalunya ocupa la seva millor posició: lidera el conjunt d’Estats de la UE-28 amb un valor del 65,89%.

Quant al Capital humà, Catalunya obté un indicador del 66,5% que millora en gairebé 4 punts el de l’any anterior i la manté en la quarta posició a Europa. Igualment, Catalunya manté el lideratge en persones graduades en TIC, mentre que l’indicador Competències digitals dels usuaris ha millorat en quatre posicions respecte de l’any passat.

 

Pel que fa als valors on s’evidencien punts de millora destaquen les transaccions en línia de la ciutadania (banca electrònica i compres i vendes en línia), on els resultats estan lleugerament per sota de la mitjana de la UE-28. També les vendes de les PIMES per Internet, que tot i millorar tres posicions, encara estan per sota de la mitjana europea, i l’ús de les dades massives per part de les empreses, indicador en què Catalunya es troba en les posicions finals.

Podeu consultar l’informe complet DESI Catalunya 2020 aquí.

Font original: Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori