La Fundació i2CAT rep un reconeixement especial durant La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica

10/03/2023

El premi destaca la feina del centre de recerca català com a promotor de les tecnologies digitals innovadores des de fa vint anys

L’esdeveniment de referència per a l’ecosistema tecnològic català, La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, ha guardonat la Fundació i2CAT amb un reconeixement especial durant la seva 28a edició, celebrada el 9 de març a Barcelona.

El premi va ser atorgat pel Sr. Pedro Linares, president de l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i l’Il·lm. Sr. Eduard Martin, degà del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF).

Aquesta distinció reconeix la feina dels impulsors del projecte, en Sebastià Sallent, l’Artur Serra i en Xavier Peiró, que l’any 2003 van posar en marxa, amb el suport i l’aposta de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Barcelona, un centre de pioner en recerca a internet que, vint anys després i amb més de 200 persones en plantilla, és un referent en recerca i innovació en tecnologies digitals avançades tant a Catalunya com a Europa.

En paraules de Sallent, i2CAT va néixer com “el primer centre de recerca i innovació de Catalunya obert a tothom, com la mateixa Internet, amb ganes de canviar el món, i en particular, el món de la recerca digital d’aquest país”.

El primer director de la Fundació ha recordat alguns dels projectes capdavanters del centre, com la primera xarxa experimental d’Internet o les primeres transmissions de Wi-Fi a la plaça Sant Jaume.

En Sebastià Sallent també ha tingut unes paraules de reconeixement per a l’actual direcció del centre, destacant el creixement i el prestigi que ha assolit l’entitat els darrers anys, així com el talent i l’esforç de totes les persones que han format o formen part de l’equip de la Fundació.

L’actual equip directiu, format pel director Josep Paradells, el director gerent Joan Manel Martín, i el CTIO Sergi Figuerola, ha acompanyat l’equip impulsor a l’escenari.

 

Per al professor Josep Paradells, director d’i2CAT, les fites assolides pel centre demostren que “és possible i necessari treballar des de les tecnologies digitals avançades per resoldre reptes de transformació digital, fent valdre el coneixement assolit en la recerca i innovació amb l’objectiu de construir, de forma proactiva i col·laborativa, la societat digital del futur al servei de les persones”.

En Joan Manel Martín, director gerent, ha recordat que i2CAT “sempre ha fomentat una recerca oberta, amb visió de país, orientada a la generació d’impacte i implicant agents de la quàdruple hèlix; una fórmula que ha esdevingut un model de referència dins l’ecosistema de la innovació”.

El CTIO del centre i CTO de 5G Barcelona, el Dr. Sergi Figuerola, ha manifestat que “i2CAT aplica el seu coneixement i emmarca la seva activitat en un entorn de col·laboració publicoprivada per impulsar una societat generadora de coneixement, on la sobirania tecnològica digital és un element diferenciador clau en un context geopolític i geotecnològic cada vegada més competitiu.”

En paraules de l’Artur Serra, fundador del centre i actual director adjunt, “la quàdruple hèlix ens ha permès no deixar ningú enrere, creant una estructura de col·laboració amb capil·laritat territorial que permet una innovació realment oberta i garanteix l’accés a organitzacions i persones que no el tenien fins ara”.

La cerimònia va finalitzar amb les paraules de la consellera de Presidència del Govern de la Generalitat, Laura Vilagrà, qui va destacar que aquesta trobada demostra any rere any l’impuls i la potència de les TIC a Catalunya, un sector que és punta de llança de la transformació del país.