El refugi d’Artiga de Lin ja té connectivitat satel·litària per millorar la gestió del seu entorn d’alta muntanya gràcies a l’Àrea 5G Aran

21/10/2022

La setmana passada, Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Hispasat, Conselh Generau d’Aran i Arantec van presentar el primer pilot en el marc de l’Àrea 5G Aran, el qual permet dotar de connexió al refugi d’Artiga de Lin de Vielha a través de la tecnologia satel·litària. El projecte ha comptat també amb el suport dels impulsors de l’estratègia Área 5G Arán: Generalitat de Catalunya, Fundació i2CAT, Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA), Diputació de Lleida i Cambra de Comerç de Lleida.

Es tracta del primer pas per al desplegament de connectivitat satel·litària de banda ampla, que incidirà directament en la prestació de serveis com el control de la ramaderia a la zona, el monitoratge del clima i de possibles allaus, la gestió d’itineraris turístics o les actuacions dels serveis d’emergències.

Durant la presentació, es va posar a prova la connexió mitjançant la simulació d’una trucada d’emergència. Aquesta va permetre establir una comunicació, tant per veu com per vídeo, amb la sala de control d’emergències del cos de Pompièrs-Emergencies a Casau, que atén tots els municipis de la Vall d’Aran. En aquest sentit, gràcies a la connexió satel·litària que ofereix l’antena d’Hispasat, el gestor del refugi s’ha pogut comunicar amb Pompièrs-Emergéncies. Previ al desplegament satel·litari, el lloc no comptava amb cobertura telefònica ni connexió a internet. Gràcies al desplegament d’aquesta cobertura, el refugi comptarà amb una instal·lació de les característiques següents:

    • HotSpot Wifi dins de l’alberg que facilitarà la gestió de l’establiment i oferirà connexió als usuaris.
    • HotSpot Wifi a l’àrea d’influència del refugi que permet establir un punt segur d’emergències i proporcionar connexió als excursionistes per consultar l’estat de les rutes.
    • Intèrfon i webcam amb connexió directa amb el número d’emergències 112.
    • Punt d’accés de xarxa sense fils LoRa, tecnologia que permet la connexió de sensors i altres dispositius amb un manteniment i despesa d’energia mínim, permetent així diverses funcionalitats de solucions IoT promogudes des del Conselh, com ara el monitoratge del bestiar o de persones amb dispositius interactius LoRa.

 

Àrea 5G Aran, una palanca per reduir la bretxa digital a territoris de muntanya

El pilot és el resultat de l’acord signat entre MWCapital, Hispasat, Conselh Generau d’Aran i Arantec, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, durant el Mobile World Congress 2022. Aquesta aliança és un compromís pel desplegament de tecnologia satel·litària a zones remotes d’alta muntanya i el desenvolupament de projectes pilot de connectivitat intel·ligent, aplicables a les particularitats del territori i a les seves necessitats.

A més, el projecte s’emmarca dins de l’estratègia Àrees 5G, iniciativa impulsada per MWCapital, Generalitat de Catalunya i Fundació i2CAT, i més concretament dins de l’Àrea 5G Aran, on se sumen els partners locals Conselh Generau d’Aran, IDAPA, Diputació de Lleida i Cambra de Comerç de Lleida. Aquesta estratègia pretén accelerar sectors estratègics per al conjunt de Catalunya, com ara la mobilitat sostenible, la gestió ramadera i de l’entorn rural, la protecció del medi ambient i/o l’atracció del turisme de qualitat i esportiu en entorns naturals.

 

Font original: Mobile World Capital