La Fundació i2CAT participa en la inauguració d’una nova Àrea 5G a Aran, que culmina el programa de les Àrees 5G

23/05/2022

L’Àrea 5G Aran pretén impulsar un seguit de sectors que són estratègics per al conjunt d’aquest territori, com són la mobilitat sostenible i de futur, la millora en la prestació de serveis, el desenvolupament de l’economia local o la formació tecnològica.

L’última extensió del projecte Àrees 5G, que suposa cobrir tot el territori del Principat, es va presentar el divendres a Vielha. El projecte està impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT, en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya. A més, l’Àrea 5G de l’Aran compta amb el suport i la col·laboració del Conselh Generau d’Aran, l’IDAPA, la Diputació de Lleida i la Cambra de Comerç de Lleida, i amb la cobertura 5G de Movistar.

A l’Aran, com a la resta del Pirineu, la mobilitat és un aspecte clau. Els serveis no sempre són a tocar i això exigeix desplaçaments continus per accedir al comerç, la salut, l’oci o la feina. Juntament amb la mobilitat, la baixa densitat de població, amb habitants molt distribuïts, genera la necessitat de solucions innovadores en la prestació de serveis, personalitzades i ajustades a les necessitats específiques de la zona.

La cultura, els esports de muntanya, el turisme actiu i l’àmbit de ramaderia poden veure’s beneficiats també d’aquest projecte, ja que, per exemple, la ramaderia extensiva requereix noves eines de control i seguiment que necessiten bona connectivitat. L’Àrea 5G Aran neix també amb un projecte singular vinculat a l’estació d’esquí de Baquèira Beret, que es convertirà en un laboratori obert per a projectes d’innovació vinculats als sectors del turisme i esports de muntanya.

Segons el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, “amb l’activació de l’Àrea 5G Aran, la vuitena de les Àrees 5G de Catalunya, culminem el desplegament a tot el territori d’un projecte que forma part de l’aposta de la Vicepresidència del Govern per tenir un país connectat i vertebrat, generador d’igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania de Catalunya visqui on visqui”. Puigneró afegeix que “la digitalització és actualment l’eina més rellevant per lluitar contra el despoblament de les àrees rurals, i projectes com l’Àrea 5G Aran contribueixen al desenvolupament econòmic local i la generació d’oportunitats laborals en el sector digital”.

L’activació de l’Àrea 5G Aran ha estat possible gràcies a la connectivitat aportada per Movistar a Baquèira. Segons el director general de Telefónica a Catalunya, Chema Casas, “aquest desplegament s’emmarca en el compromís de la companyia de cobrir tot el territori d’aquí al 2025 amb fibra òptica i cobertura mòbil. Actualment, un 80% de la població catalana disposa de fibra òptica i un 86,5% gaudeix de connectivitat 5G”. I afegeix: “Catalunya és un dels territoris més ben connectats d’Europa, el que permet que les nostres empreses, les administracions i els catalans en general disposin de les eines necessàries per pujar al tren de la transformació digital”.

Entre d’altres aspectes, la creació de l’Àrea 5G Aran facilitarà l’anàlisi dels reptes i necessitats d’aquests sectors i ajudarà a implementar nous productes i serveis, basats en la tecnologia 5G, que hi donin resposta. Precisament per això, Eduard Martín, CIO i director de Connectivitat Intel·ligent de Mobile World Capital Barcelona, va explicar “estem molt satisfets de ser avui a Vielha per donar la benvinguda a aquesta nova àrea, que tant necessita la connectivitat intel·ligent i que tanca el cercle de les Àrees 5G a Catalunya. L’Àrea 5G Aran contribuirà a millorar els sectors econòmics més rellevants de la zona de la mà de la tecnologia”.

Rosa Paradell, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT va afegir que “l’arribada de la tecnologia 5G no només ajudarà a desenvolupar l’activitat econòmica de la zona, si no que facilitarà el desplegament d’altres Tecnologies Digitals Avançades (TDAs) com la intel·ligència artificial, els drons i l’IoT”.

Impacte a l’Aran i àmbits prioritaris de treball

La dinamització econòmica i el foment de la innovació son imprescindibles per a la millora de la competitivitat de les empreses del territori. A través de la realització de pilots a l’espai de proves, les empreses podran transformar la seva gestió per ser més eficients transformant el seu model de negoci. L’impacte de les àrees 5G a zones de muntanya està estretament lligat a la retenció de talent i al fre al despoblament d’aquestes zones generant necessitat de perfils tecnològics qualificats.

La culminació del projecte de les Àrees 5G a l’Aran suposarà també una reducció de l’escletxa digital dels territoris de muntanya i ajudarà a identificar els models de desplegament que faran viable, a futur, la connectivitat amb ample de banda al territori. A més, se cercaran casos d’ús d’aplicació de la 5G accelerant el seu desplegament a escala global i especialment en entorns de muntanya com la Val d’Aran, i en plena col·laboració amb l’Àrea 5G de l’Alt Pirineu, amb qui ja s’està cooperant en alguna de les verticals.

El director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Ramon Boixadera, ha destacat que la incorporació de l’Aran suposa un impacte que tindrà incidència en el teixit econòmic i social de la zona, fomentant la innovació i la dinamització econòmica. Ha afegit també que “el ventall d’avantatges de la tecnologia 5G va molt més enllà de la seva gran velocitat i capacitat. Tot i que el seu desenvolupament es deu en part a la competitivitat que oferirà, servirà com a eina imprescindible per ajudar a combatre el despoblament, permetrà que més persones s’instal·lin a les zones rurals i de muntanya i abordarà reptes globals, com ara la sostenibilitat. Una tecnologia que, a més de contribuir a l’estalvi energètic, contribuirà també a ser respectuosos amb el planeta”.

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, assegura que la implantació del 5G a l’Aran suposarà impulsar dos factors vitals a la demarcació de Lleida: “Per una banda, la competitivitat de les empreses, principalment les del sector turístic, ja que podran oferir millors prestacions i serveis; i per l’altra, evitar el despoblament rural. El fet de poder disposar de xarxa de fibra òptica i de 5G, pot millorar la captació de talent lligat al territori”.

 

Aquest projecte se suma a les Àrees 5G Alt Pirineu, Terres de l’Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central i Girona, presentades en els darrers mesos, i que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d’altres.