Èxit de participació en el New Space Economy Congress celebrat a Barcelona

24/10/2022

Els passats 19 i 20 d’octubre, la Llotja de Mar de Barcelona va ser l’amfitriona del NewSpace Economy Congress 2022, un esdeveniment organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya que va aplegar més de 400 persones. Aquestes dues jornades en què es va desenvolupar el congrés van servir, per una banda, per compartir coneixements i experiències sobre l’actualitat, les tendències i els reptes de la Nova Economia de l’Espai, i per l’altra, reivindicar el potencial de Catalunya en el terreny aeroespacial.

L’esdeveniment va comptar amb el suport de la Fundació KIMbcn i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2Cat, la Digital Catalonia Alliance (DCA), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la delegació a Barcelona de l’organització Women in Aerospace Europe (WIA-E) i la International Space University (ISU). Durant el congrés es va anunciar l’Oficina Catalana de l’Espai, una nova estructura creada dins l’IEEC per coordinar i col·laborar en l’execució de les activitats espacials a Catalunya pel desenvolupament de l’Estratègia NewSpace. L’IEEC incorpora així les funcions de l’Oficina de l’Espai i col·laborarà amb actors públics i privats per promoure el sector espacial a Catalunya. L’esdeveniment va servir també per exposar altres accions rellevants de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, com el llançament dels nanosatèl·lits Enxaneta i Menut i la reactivació de la incubadora ESA BIC Barcelona.

La celebració d’aquest congrés suposa un pas endavant respecte les jornades NewSpace celebrades a la Llotja de Mar els anys 2020 i 2021, comptant amb múltiples ponències i debats amb 42 participants nacionals i internacionals provinents d’empreses, universitats, institucions i centres d’investigació. També van intervenir la Presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, i el Director General d’Innovació i Economia digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco.

Amb la voluntat de facilitar el contacte i les relacions comercials, el NewSpace Economy Congress va acollir també diferents espais de networking B2B/B2Student i entre empreses del sector amb inversors i estudiants. Finalment, La Llotja de Mar va disposar d’un espai amb gairebé una quinzena d’empreses expositores.

La Nova Economia de l’Espai és una indústria en plena eclosió a escala internacional immersa en reptes com l’arribada de nous actors, la canalització del talent i la innovació, i la cerca de finançament. Durant el congrés es van tractar en diferents taules rodones aquests i molts més temes, com l’aplicació de les dades obtingudes de l’observació de la Terra per al desenvolupament de productes i serveis relacionats amb la sostenibilitat, la mobilitat i les Smart Cities. Entre els ponents internacionals destacats que van protagonitzar les conferències de l’acte es troben el Program Manager del segment Copernicus Space de la Agència Espacial Europea (ESA), Guido Levrini, el professor de la ISU Walter Peeters, i Jordi Puig-Suari, reconegut ‘pare’ dels cubesats (petits satèl·lits) i professor de la California Polytechnic State University.

El primer dia de jornada, en Sergi Figuerola, Chief Technology Innovation Officer a i2CAT, va oferir el tancament del Tech Morning, on va destacar que, tot i la feina que encara queda per fer, Catalunya ha demostrat que és capaç d’engegar una economia NewSpace. Durant el segon dia de jornada, en Pol Guixé, director d’innovació de l’àrea d’SpaceComms a i2CAT, va moderar una taula rodona sobre les oportunitats del sector.