i2CAT col·labora amb Mitsubishi Electric |FA| per estudiar l’impacte de la intel·ligència artificial en els seus serveis d’automatització industrial

29/11/2023

La Fundació i2CAT i Mitsubishi Electric acaben de tancar un projecte d’innovació que tenia com a objectiu principal estudiar la millora de les funcionalitats de la gamma de robots industrials i col·laboratius del fabricant de productes elèctrics i electrònics mitjançant eines d’intel·ligència artificial (IA). El projecte, en el qual han treballat investigadors de l’àrea de recerca en Distributed Artificial Intelligence d’i2CAT, s’ha subvencionat amb el suport de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat de Catalunya en el marc del programa Cupons indústria 4.0 de testatge de tecnologies digitals avançades – Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT).

Els investigadors han posat el focus en la viabilitat tecnològica i han suggerit casos d’ús aplicables a noves solucions orientades a la divisió de Factory Automation de Mitsubishi Electric. “L’anàlisi dels braços robòtics ens ha permès avaluar el potencial en la captura i explotació de dades mitjançant intel·ligència artificial. Per a això, s’ha estudiat una arquitectura basada en un model estàndard que permeti la seva fàcil explotació mitjançant eines analítiques, aplicacions d’intel·ligència artificial o apps per a dispositius mòbils”, explica Angel Martín, manager d’innovació en IA de la Fundació i2CAT.

Dins el projecte, s’han definit i prioritzat nou casos d’ús d’aplicació de la IA als braços robòtics. Aquests casos d’ús apliquen a necessitats heterogènies de Mitsubishi Electric, com ara l’acoblament i la fabricació automatitzada, la inspecció de qualitat, la logística i moviment de materials, la interacció humà-robot, l’aprenentatge i adaptabilitat, l’embalatge i paletitzat, el manteniment predictiu o l’assistència en laboratoris. Addicionalment, els investigadors d’i2CAT han plantejat l’ús de la IA per aplicar mesures de ciberseguretat en els robots que estiguin connectats a la xarxa, compartint dades, susceptibles de rebre ciberatacs.

“Aquest projecte ha permès revelar les necessitats que poden tenir els integradors dels nostres productes a l’hora d’avançar cap a una indústria digitalitzada, on tots els equips de producció industrial acabin convertint-se en generadors d’informació que posteriorment pot ser explotada per optimitzar i millorar els processos productius”, assenyalen des de l’equip tècnic de Mitsubishi Electric. Gràcies a aquest projecte, s’ha establert un pla d’acció amb l’objectiu de desenvolupar noves solucions tecnològiques que contribueixin la transició digital de la indústria.