La Fundació i2CAT participa amb èxit en una nova edició de l’Smart City Expo on la mobilitat ha estat el focus principal del centre

29/11/2022

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va inaugurar l’estand de la Generalitat de Catalunya al congrés mundial Smart City Expo 2022, on la Fundació i2CAT es trobava situada i on es presentaven les “solucions més innovadores” per “transformar els hàbitats urbans”, oferint a la ciutadania “unes ciutats d’escala humana” que siguin més sostenibles, eficients i segures, que afavoreixin la bona convivència i la bona governança “aprofitant el progrés tecnològic, la digitalització, la intel·ligència artificial” per “transformar els hàbitats urbans”. Així es va expressar en el transcurs de l’acte inaugural en el qual s’acompanyava de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, del conseller de Territori, Juli Fernàndez, i de la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost. L’edició d’enguany, la més gran fins ara, va estructurar el debat entorn a vuit eixos temàtics: economia, tecnologies, energia, governança, infraestructures, habitatge, mobilitat i seguretat. D’entre aquests temes, i2CAT va apostar per la mobilitat.

Un informe d’ACCIÓ assenyala que el nombre d’empreses del sector de les smart cities va créixer un 7,3% a Catalunya el 2021, en comparació amb el 2018. Actualment, compta amb 471 empreses del sector, que facturen un total de 10.445 MEUR i representen el 4,3% del PIB català. El congrés mundial Smart City Expo, organitzat per la Fira de Barcelona, va aplegar més de 400 líders internacionals per abordar els reptes de futur de les ciutats i dels territoris sota el concepte smart.

La mobilitat com a eix temàtic de la Fundació i2CAT

El cotxe connectat i la seguretat en mobilitat urbana són els protagonistes de la iniciativa de CIDAI que vam presentar en el nostre booth. Es tracta d’una proposta que hem liderat, on desenvolupem un algoritme de detecció de riscos en vies urbanes i interurbanes (vianants travessant fora dels passos de vianants, o vehicles que s’acosten molt a les persones) per ajudar a prendre decisions i fer feina proactiva de cara a solucionar-ho, ja sigui canviant per exemple la freqüència dels semàfors o fent canvis de regles i normatives. Aquesta proposta té també un rerefons de sostenibilitat en el sentit de que millora els fluxos de circulació. Des de Fulls d’Enginyeria s’han fet ressò d’aquesta presentació, destacant la solució juntament amb altres en aquest article.

Per a l’exhibició del booth del centre, es va preparar aquest vídeo on es mostra el sistema de detecció de riscos i fluxos de trànsit en vies urbanes i interurbanes basat en Intel·ligència Artificial i Big Data.

Seguint amb la mobilitat com a peça clau, també es va presentar el projecte CARAMEL. Dins del projecte europeu CARAMEL (Ciberseguretat basada en Intel·ligència Artificial per a vehicles connectats i autònoms), enmarcat en la convocatòria Horizon 2020 i que recentment va presentar les seves conclusions finals, la Fundació i2CAT ha liderat la implementació d’un sistema de protocols de comunicació de vehicle a vehicle i infraestructura (V2X), seguint els estàndars de l’Institut Europeu de Normes de Telecomunicacions (ETSI). Aquest sistema, desenvolupat a partir d’un software open-source,  s’executa en Unitats a bord del vehicle (OBUs) i unitats de comunicació situades al costat de la carretera, conegudes com a Roadside Units (RSUs), per les seves sigles en anglès.

També en el marc de CARAMEL, i2CAT ha desenvolupat un sistema backend/frontend que permet mostrar, des d’un dispositiu centralitzat (portàtil o tauleta), tots els Mapes Dinàmics Locals (LDMs) de les diferents OBUs. Es tracta d’una interfície orientada als centres de control de vehicles per millorar la gestió del trànsit i la presa de decisions en la gestió de les vies urbanes i interurbanes.

A part de la presència en l’estand de la Generalitat, la Fundació i2CAT també va ser present en diversos esdeveniments i en va organitzar alguns durant els dies que va durar el congrés. Des de la Digital Catalonia Alliance, es va impulsar una jornada de networking per a les comunitats d’Intel·ligència Artificial i IoT, i des d’SmartCatalonia es van presentar les propostes guanyadores del Challenge amb Mossos d’Esquadra i es va realitzar el fòrum del Laboratori. Com a centre coordinador del projecte FEM-IoT, es va organitzar una presentació dels casos d’ús del subprojecte d’infraestructures del carrer connectat que lidera.

A la nostra pàgina web podeu trobar la landing on vam recopilar tota la informació sobre la participació del nostre centre, així com altres projectes al voltant de la mobilitat que desenvolupem a i2CAT.