La Fundació i2CAT provarà un nou sistema d’emissió multi-càmera 360º en directe durant la gala del programa “Eufòria”

28/04/2023

La Fundació i2CAT durà a terme una emissió immersiva de la setena gala del programa “Eufòria” de TV3, prevista per a aquest divendres a partir de les 22.05 h. El servei estarà accessible des del web oficial del programa i es basa en l’emissió d’escenes 360º capturades per diferents càmeres distribuïdes pel plató, amb baixa latència i de manera sincronitzada. El sistema inclou un nou reproductor web, amb suport multiplataforma, que permet la visualització interactiva de les actuacions musicals, de manera que l’usuari pot fer la selecció de la càmera d’interès des del seu dispositiu (ja sigui el telèfon mòbil, l’ordinador, la tauleta o les ulleres de realitat virtual) i sense necessitat d’instal·lacions. 

D’aquesta manera, els espectadors que hi accedeixen a l’emissió en línia podran gaudir en directe de les actuacions dels concursants d’”Eufòria” des de diferents punts de vista, com ara al mig de l’escenari, al costat del jurat, entre el públic i al control de realització del programa. A més a més, les persones que disposin d’ulleres de realitat virtual, podran veure el programa en format 3D i gaudir encara més d’aquesta experiència immersiva. 

“Es tracta d’una solució tecnològica desenvolupada de manera íntegra a Catalunya i que aporta novetats significatives sobre les solucions existents al mercat audiovisual. Hi destaquen l’adaptació automàtica al dispositiu de consum, la sincronització precisa entre càmeres i l’ús exclusiu de tecnologies web que faciliten el seu accés des de qualsevol lloc, sense necessitat d’instal·lació”, explica Mario Montagud, investigador sènior de la línia de recerca en “Media Internet” de la Fundació i2CAT. 

Part d’aquesta solució tecnològica ja es va presentar en la fira líder mundial del sector audiovisual, el Integrated Systems Europe (ISE), que es va celebrar a Barcelona el passat mes de febrer. Llavors, la Fundació i2CAT, amb la col·laboració de la CCMA, va dur a terme la demostració sobre la visualització immersiva de sis actuacions del concert d’ “Eufòria”, enregistrades en multicàmera de 360º i 3D. En aquesta nova prova pilot, la solució s’ha estès per tal de suportar desplegaments multi-càmera més escalables i modulars, i emissions en directe amb baixa latència.

 

Ascensor virtual per conèixer la història de TV3

Aquesta no és la primera col·laboració entre la Fundació i2CAT i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). En 2021, també en el marc del projecte ViVIM, el centre de recerca i la corporació pública van presentar un format audiovisual basat en vídeo omnidireccional per viatjar de manera immersiva en el temps amb un ascensor virtual que permetia recórrer la història de TV3 des dels seus inicis. Aquesta experiència es va evolucionar a una segona fase durant 2022 per tal de permetre la teleportació hologràfica de fins a quatre usuaris dins d’aquest espai virtual per tal que puguin consumir aquests continguts de manera compartida.

 

ViVIM és un projecte finançat per ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa, i emmarcat en el pla d’acció RIS3CAT Media Community promogut per la Generalitat de Catalunya. El consorci del projecte el completen el Centre de Visió per Computador (CVC), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Visyon i Eurecat.