i2CAT coordina un pilot de realitat immersiva a “Els 4 Gats” que permet reviure la Barcelona modernista

12/06/2023

Investigadors de la Fundació i2CAT han participat en el desenvolupament d’un entorn immersiu a partir de tecnologies de realitat virtual que ofereix la possibilitat d’endinsar-se en la Barcelona d’inicis del segle XX des del mític restaurant “Els 4 Gats”, nucli del moviment modernista a la capital catalana. La iniciativa s’emmarca en el projecte de recerca ViVIM (Visió per Computador per Vídeo Immersiu Multiplataforma), finançat per la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), i coordinat pel nostre centre. En el projecte també han col·laborat el Centre de Visió per Computador (CVC) de la Universitat Autònoma de Barcelona, Eurecat, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i VISYON (GRUP MEDIAPRO).

Viatge en el temps
En el pilot, que s’ha presentat aquest matí al cafè “Els 4 Gats”, els investigadors han combinat tecnologies de vídeo 360º i de Computer Generated Imagery (CGI) per a la creació d’un entorn virtual interactiu que permet gaudir d’un viatge en el temps a la Barcelona modernista mitjançant ulleres de realitat virtual. Els usuaris s’endinsen en l’ambient de l’època i també poden gaudir d’una recreació virtual de la primera exposició individual de Pablo Picasso, instal·lada l’any 1900 al popular local modernista.

L’experiència comença amb un vídeo 360º on Pere Romeu, propietari original de la taverna, rep als usuaris. A continuació, s’accedeix al restaurant, recreat en CGI amb una combinació de tècniques de fotogrametria i modelat. Aquestes tecnologies permeten construir un espai de realitat virtual interactiu compartit per dos usuaris en temps real. Els usuaris es teleporten a l’interior de l’espai per interactuar amb diversos punts d’interès a través d’elements interactius. Així mateix, poden anar compartint en directe la seva experiència gràcies a la representació volumètrica dins l’entorn virtual que permet la tecnologia d’holoconferència HoloMIT, desenvolupada per la Fundació i2CAT. Per la seva banda, Eurecat ha contribuït al sistema amb la generació de vídeo estereoscòpic 360º a partir d’una gravació monoscòpica (Depth360) i el CVC ha aportat la rotoscòpia segmentada dels personatges (DensePose).

Ascensor virtual per conèixer la història de TV3
El 2021, també en el marc del projecte ViVIM, la Fundació i2CAT, en col·laboració amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), va presentar un format audiovisual innovador basat en vídeo omnidireccional per viatjar de manera immersiva amb un ascensor virtual que permetia recórrer la història de TV3 des dels seus inicis. Aquesta experiència va evolucionar a una segona fase durant 2022 per permetre la teleportació hologràfica de fins a quatre usuaris dins d’aquest espai virtual, possibilitant la visualització compartida dels continguts.

“El projecte ViVIM ha estat la llavor de noves col·laboracions. El nostre centre i VISYON estan participant en un projecte amb finançament europeu, XReco, per desenvolupar eines d’intel·ligència artificial per a la generació de nous continguts immersius. Igualment, amb la CCMA, estem en converses per poder fer arribar al sector audiovisual el sistema de sincronia multicàmera end to end, que permet la producció de experiències multicàmera en temps real i a baix cost”, explica Sergi Fernández, director de l’àrea de recerca en Media Internet de la Fundació i2CAT i coordinador del projecte ViVIM.